Fral Luchtontvochtigers RIGHT HUMIDITY ON DEMAND
LUCHTONTVOCHTIGERS EFFICIËNT - BETROUWBAAR -  DUURZAAM -  ENERGIEZUINIG

HOME | VOCHT INFO | VERGELIJK | ALLE ONTVOCHTIGERS | PRIJZEN | BESTELLIJST | CONTACT


Kleine ontvochtigers
Professionele ontvochtigers
Zwembad ontvochtigers
Industriele luchtontvochtigers
Toebehoren & Specials
Welke luchtontvochtiger is geschikt welke ontvochtiger
klik hier
Fral Telefoon 0497-512164
B2B FRAL TO
BUSINESS

Luchtvochtigheid?

Vocht in huis

In elke woning worden liters vocht geproduceerd door de verdamping van water, koken, wassen, douchen, baden, etc. Daarnaast komt ook van buitenaf vocht uw woning in. Via lekkages, maar ook minder opvallend via optrekkend vocht vanuit de bodem en koudebruggen (materialen die van buiten naar binnen doorlopen).
Vochtmeter

Er zijn twee soorten vochtproblemen: te veel vocht in het materiaal of te veel vocht in de lucht. Een hoge luchtvochtigheid is meestal het gevolg van onvoldoende ventilatie. Het vocht dat zich in de woning bevindt, kan niet voldoende worden afgevoerd. Symptomen zijn veelvuldig beslagen ramen, een muffe geur in huis en de aanwezigheid van ongedierte. Meestal kunt u dit probleem eenvoudig verhelpen door continu te ventileren, 24 uur per dag. Te droge lucht is echter ook ongezond. Een goede luchtvochtigheid in een woning ligt tussen de 40 en 60%. De relatieve vochtigheid wordt gemeten met een vochtmeter.

Vocht in het materiaal (schimmel) daarentegen wordt meestal veroorzaakt door een koudebrug in combinatie met onvoldoende verwarming en ventilatie. Met name na-isolatie veroorzaakt veel vochtproblemen in de woning. Als men gaat isoleren (hieronder valt ook dubbele beglazing en na-isolatie van de spouwmuur), dan moet men meer gaan ventileren! Bij enkel glas zijn de ramen vaak beslagen. Dit is niet te voorkomen, doordat het glas aan de binnenkant kouder is dan de lucht binnen. En warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht.

Gezondheid en vocht

Een vochtige woonomgeving kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Denk hierbij aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming, chronische neusverkoudheid en vermoeidheid. Het is echter niet het vocht zelf wat mensen ziek maakt. Vocht bevordert de groei van schimmels en huisstofmijten. Zij kunnen astma en bronchitis veroorzaken bij personen die daarvoor aanleg hebben. Huisstofmijten kunnen ook eczeem veroorzaken. Bewoners van vochtige huizen hebben meer kans op verkoudheid, bronchitis en astma. Een vochtig huis veroorzaakt geen reuma. Wel kunnen reumaklachten verergeren in koude, vochtige huizen.

Condensatie

Een belangrijke indicatie dat er iets mis is met de vochthuishouding in uw woning, is de vorming van condens op koude delen, zoals ramen. Condens heeft te maken met de zogenaamde relatieve luchtvochtigheid. Die geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit bij een bepaalde temperatuur ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp bij die temperatuur. Koude lucht kan veel minder vocht opnemen dan warme lucht. Waar warme lucht afkoelt, ontstaan vochtdruppels.
condensvocht op raam

Vochtproblemen

Vochtproblemen in ruimten onder het huis kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een te hoge grondwaterstand, binnendringend regenwater, onvoldoende ventilatie en lekkages. Aanwijzingen voor een te vochtige kruipruimte zijn (behalve zichtbaar water): vocht tegen de onderzijde van het kruipluik, vocht en schimmel in de meterkast, in aanrechtkastjes, bij plinten enzovoort. Bij het verhelpen van problemen met de luchtvochtigheid raden wij u aan bij ons advies in te winnen. Schakel voor de uitvoering van het werk een gespecialiseerd bedrijf in.

Absolute vochtigheid vs Relatieve vochtigheid

De absolutie hoeveelheid waterdamp per kubieke meter is de absolute vochtigheid. Maar koude lucht kan veel minder water bevatten dan warme lucht, zie onderstaande grafiek. Bij 7ºC is dit ca. 10 gr/m³ en bij 18ºC is dat ca. 20 gr/m³. Wanneer er 6 gram water in de lucht aanwezig is, is de relatieve vochtigheid 60% resp. 30%. Want 6/10 x 100% = 60% en 6/20 x 100% = 30 %.
grafiek relatieve - absolute lucht vochtigheid

© 2021 Fral Benelux is een handelsnaam van Airsain Nederland, tel. 0497-512164 16 juni 2021 | | SITEMAP