Home Luchtontvochtiger toepassingen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Luchtontvochtiger toepassingen

Soorten luchtontvochtigers

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in een binnenruimte verlaagt. Ze zijn in vele soorten verkrijgbaar, wat ervoor zorgt dat bij het kiezen van de meest geschikte ontvochtiger enige kennis vereist is. Luchtontvochtigers zijn in een aantal groepen in te delen. Deze groepen zijn:

  • Huishoudelijke luchtontvochtigers
  • Semi-professionele luchtontvochtigers
  • Professionele ontvochtigers en bouwdrogers
  • Industriële luchtdrogers

Tot welke groep een luchtontvochtiger behoort, hangt onder andere af van het materiaalgebruik en de ontvochtigingscapaciteit. Een professionele ontvochtiger voor verhuur heeft bijvoorbeeld extra droogcapaciteit ten opzichte van een huishoudelijke luchtontvochtiger. Het frame en de omkasting zijn eveneens sterker van de eerstgenoemde ontvochtiger.

Ook wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele luchtdrogers en vaste luchtdrogers. De vaste luchtontvochtigers functioneren zelfstandig, of maken deel uit van een luchtbehandelingsinstallatie.

Waarvoor worden luchtontvochtigers ingezet?

Luchtontvochtigers zijn zeer breed inzetbaar. De belangrijkste toepassingen zijn

Condensatie voorkomen en condens bestrijden

Wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is, zal het vocht op koude oppervlakken condenseren en mogelijk ook aanvriezen. Luchtontvochtigers verwijderen het teveel aan vocht uit de lucht en voorkomen daarmee condensatie en ijsvorming. Condensvocht verwijderen is belangrijk in de strijd tegen schimmelproblemen en corrosie.

Schimmelbestrijding

Op vochtige plaatsen ontstaan snel schimmelproblemen. Schimmelplekken op muren en plafonds zijn een doorn in het oog, maar bovenal slecht voor de gezondheid. Luchtontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid zodat schimmels niet kunnen groeien en zich niet langer kunnen verspreiden.

Corrosie - roestvorming - voorkomen

Luchtdrogers voorkomen corrosie door de relatieve luchtvochtigheid snel te verlagen, en evenzo belangrijk, ze handhaven daarna de lage luchtvochtigheidsgraad. Deze toepassing vindt voornamelijk plaats in depots, magazijnen, werkplaatsen, technische ruimten en in bedrijven die behoren tot de chemische industrie. Daarnaast wordt elektronica tegen vocht beschermd omdat corrosie op printplaten storingen kan veroorzaken.

Vochtbescherming

Vochtgevoelige grondstoffen en materialen moeten tegen vocht beschermd worden. Veel poedervormige grondstoffen zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze vocht uit de omgeving aantrekken. Door het aantrekken van vocht gaan de grondstoffen klonteren en zijn ze niet te verwerken. In de farmaceutische industrie is vochtbescherming een belangrijke toepassing van luchtontvochtigers.

Onder vochtige omstandigheden verliest karton zijn stevigheid. Kartonnen dozen worden slap wanneer de relatieve luchtvochtigheid in een magazijn erg hoog is. Luchtontvochtigers halen vocht uit de lucht zodat het niet kan worden opgenomen door dergelijke vochtgevoelige materialen.

Luchtontvochtigers worden ook ingezet om vroegtijdig bederf van verse producten tegen te gaan.  

Droogtijd verkorten

In de industrie worden ontvochtigers ingezet om grootschalige droogprocessen te versnellen, én om gedroogde materialen ook droog te houden. In spuiterijen verkorten luchtdrogers de droogtijd van spuitwerk. Op een bouwplaats verwijderen krachtige ontvochtigers het overtollige bouwvocht. Deze bouwdrogers verkorten onder meer de droogtijd van stucwerk.

Bij een hoge luchtvochtigheid duurt het lang voordat natte kleding droog is. Een luchtontvochtiger verlaagt de vochtigheidsgraad zodat wasgoed sneller droogt.

Waterschade herstellen

Bij wateroverlast en bij lekkages is het zaak de luchtvochtigheid weer zo snel mogelijk op een normaal peil te krijgen. De vochtproblemen worden alsmaar groter bij aanhoudende vochtige omstandigheden. Luchtontvochtigers en bouwdrogers laten muren, vloeren en inboedel versneld drogen. De herstelwerkzaamheden kunnen vervolgens snel beginnen.

Luchtkwaliteit verbeteren

Een gezonde luchtvochtigheid ligt rond 40 - 60%. Bij deze luchtvochtigheid groeien geen schimmels in huis, maar is er toch voldoende vocht voor onze luchtwegen aanwezig. Mensen met een overgevoeligheid voor schimmels zijn gebaat bij een gematigde luchtvochtigheid.

Comfort

In een vochtig binnenklimaat is het in de zomer benauwd en in de winter kil. Zowel in de zomer als in de winter is het binnenmilieu dus niet comfortabel. Bij een hoge vochtigheidsgraad groeien schimmels volop waardoor er ongezonde omstandigheden ontstaan. Vanwege schimmelplekken en houtrot is een muffe geur in de woning aanwezig, dit doet afbreuk aan het woongenot. Mobiele luchtontvochtigers houden een woning het hele jaar door hygiënisch droog.

Voor elke toepassing is een Fral ontvochtiger verkrijgbaar. Fral luchtontvochtigers zijn krachtig en geschikt voor intensief gebruik.

Zie ook

Onze zwembadontvochtigers:

Onze bouwdrogers:

Onze industriële luchtontvochtigers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Fral, gewoon top”
Dhr. Vermegen
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl