Home Ontvochtigers voor Sportzalen Wellness Sauna
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Ontvochtigers voor Sportzalen Wellness Sauna

Problemen door hoge vochtigheidsgraad

Eigenaren en beheerders van sportzalen, fitnesscentra en wellnesscentra worden regelmatig geconfronteerd met hoge onderhoudskosten als gevolg van een hoge vochtigheidsgraad in het pand. Het schilderwerk op wanden en plafonds raakt snel aangetast bij een aanhoudende hoge luchtvochtigheid.

Aanvankelijk betreft het in de meeste gevallen een schimmelprobleem, maar later kan men te maken krijgen met vochtschade aan bijvoorbeeld de plafondplaten en wandbekleding. Voortdurende condensvorming op ramen zal uiteindelijk leiden tot het rotten van houten kozijnen.

Waar komt het vocht vandaan?

De hoge luchtvochtigheid in een sportfaciliteit of ontspanningsruimte kent een aantal oorzaken. In doucheruimten en in de nabijheid van sauna's wordt direct een grote hoeveelheid vocht in de lucht gebracht. Dit is ook het geval indien het sportcomplex uitgerust is met een binnenzwembad. Het hoge vochtgehalte in de lucht, samen met de hoge temperatuur in een dergelijke binnenruimte, houdt de relatieve luchtvochtigheid voortdurend hoog.

Met name in fitnesszalen en in binnenruimten waar groepslessen worden gegeven, stijgt de luchtvochtigheid door de aanwezigheid van een grote groep mensen. Wanneer onvoldoende geventileerd wordt, blijft het vocht dat tijdens de ademhaling en het zweten vrijkomt, in het binnenmilieu aanwezig.

Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk, hebben de actuele weersomstandigheden veel invloed op de luchtvochtigheid in het binnenklimaat. In Nederland en België ligt de luchtvochtigheid van de buitenlucht een groot deel van het jaar rond 80%.

Het is dus niet vreemd dat in sporthallen, fitnessruimten, zwembaden en wellnesscentra na verloop van tijd vochtproblemen ontstaan, het is echter hoogst ongewenst. Een dergelijke vochtige binnenruimte is  onaangenaam om in  te verblijven.

Schimmels en bacteriën veroorzaken vervelende vochtgeuren. Het binnenmilieu in sportaccomadaties is dan bedompt, muf en de geuren van schimmel en zweet dragen niet bij aan een hygiënische, frisse uitstraling. In doucheruimtes en in kleedruimtes zijn de vochtproblemen meestal als eerste waar te nemen.

Een gezonde luchtvochtigheid voor sporten en ontspannen

Het binnenklimaat in een sportcomplex of wellnesscentrum is aangenaam bij een luchtvochtigheid tussen 45% en 60%. Bij deze vochtigheidsgraad krijgt schimmel geen kans om problemen te veroorzaken. Let wel, de luchtvochtigheid mag ook niet te laag zijn. Te droge lucht is belastend voor de luchtwegen en maakt het sporten niet aangenaam. Een ontvochtiger met hygrostaat laat de luchtvochtigheid dalen, maar zorgt er tegelijk voor dat het binnenklimaat niet te droog wordt.

Zie ook

Onze mobiele luchtontvochtigers:

Onze industriële luchtontvochtigers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl