21 mei zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Bestellingen worden normaal verwerkt. Via e-mail zijn wij gewoon bereikbaar.
Home Een hoge luchtvochtigheid De gevolgen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Een hoge luchtvochtigheid De gevolgen

Gezondheidsproblemen en vochtschade

Dat een te hoge luchtvochtigheid oorzaak van veel gezondheidsproblemen in huis en op kantoor kan zijn is over het algemeen nog niet zo bekend. Vooral als de luchtvochtigheid gedurende een langere periode te hoog is, nemen de problemen snel toe.

Na langere tijd worden de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid echter voor de mens pas voelbaar. Dit openbaart zich in gezondheidsklachten. Daarnaast zijn deze gevolgen in het huis / op kantoor zichtbaar. De zichtbare gevolgen zijn doorgaans eenvoudig waarneembaar, bijvoorbeeld

  • Hout dat rot en wordt aangetast; vlekken, schimmelvorming
  • Behang dat van muren loslaat, vooral in de hoeken van kamers
  • Verflagen die loslaten van een muur (muren) of plafond(s)

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid kunnen onder andere zijn

  • Lekkages aan daken of muren
  • Onvoldoende ventilatie waardoor condensatie van vocht ontstaat op bijvoorbeeld plafond, wanden, schilderwerk, ramen, kozijnen en behang
  • Onvoldoende afvoer van vochtige lucht in bijvoorbeeld badkamer en keuken
  • Vocht afkomstig uit de kelderruimte dat zich in het hele huis ophoopt

Slechte luchtkwaliteit

Het is niet vreemd dat de binnenluchtkwaliteit in een huis / kantoor sterk verslechterd door een te hoge luchtvochtigheid. Te vochtige lucht is immers een uitstekende voedingsbodem voor schimmels, bacteriën, zwammen etc. Deze organismen scheiden vaak stoffen af die in een te hoge concentratie schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat om te wonen en te werken een gezonde relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% zou moeten zijn. Om toekomstige problemen te voorkomen is het aan te bevelen om naast de thermostaat een hygrometer te hangen. Met de hygrometer kan de luchtvochtigheid regelmatig worden gecontroleerd.

Luchtontvochtigers

Een luchtontvochtiger kan een geschikte oplossing zijn als er reeds zichtbare problemen zijn. Indien er lekkages zijn, schakel dan in eerste instantie een bedrijf in dat herstelwerkzaamheden verricht en zodoende de oorzaak van het probleem verhelpt. Een luchtontvochtiger helpt u vervolgens de ruimte opnieuw te drogen en daardoor verdere schade nu en in de toekomst te voorkomen.

Zie ook

Onze wandmodel luchtdrogers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Professioneel en betrouwbaar”
Dhr. Meusen
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl