Home Vochtigheid
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Vochtigheid

Vochtigheid, wat is vochtigheid eigenlijk?

Met vochtigheid wordt bedoeld: de hoeveelheid waterdamp aanwezig in de atmosfeer veroorzaakt door condensatie en evaporatie. We kunnen de vochtigheid meten in absolute termen (de hoeveelheid waterdamp in één luchtunit) of in relatieve termen (de ratio van vocht in de lucht ten opzichte van de maximum hoeveelheid water dat lucht kan dragen voor het condenseert). In dit laatste geval spreken we van de relatieve vochtigheid.

Hoe ervaren we vochtigheid in het daglijkse leven eigenlijk? Een hoge vochtigheid is hetgene dat ons het vervelende plakkerige gevoel geeft op een warme dag. Er zit zoveel vocht in de lucht, dat ons lichaam het vocht slecht kwijt raakt. Op een benauwde, zweterige dag wordt een hoge vochtigheid gemeten. Men voelt zich het meest comfortabel als de relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 55% ligt.

Vochtigheid in de lucht van invloed op gezondheid?

Een goed evenwicht tussen een hoge en lage luchtvochtigheid is niet alleen belangrijk voor ons comfort maar ook voor onze gezondheid. Te veel vocht in de lucht wordt gelinkt aan slaperigheid, lethargie, gebrek aan observatievermogen, lagere observatievaardigheden en irritatie. Zeker binnenshuis is een luchtvochtigheid van maximaal 60% een must ter voorkoming van schimmels. Schimmelgroei is slecht voor de luchtwegen en ademhaling

Relatieve vochtigheid te hoog? Schade aan gebouw en inboedel

Een woning of kantoor is eveneens niet ongevoelig voor vocht. De begrippen kil en waterkoud zijn niet vreemd wanneer we denken aan vochtige kamers. In het bijzonder de duurzaamheid van houten voorwerpen en materialen zoals meubelen, vloeren, wanden, trappen en muziekinstrumenten als piano en viool verdienen extra aandacht. Een te hoge vochtigheid kan verzadiging en het bol of krom staan van houten vloeren, loslatend behang en schimmelsporen met bijbehorende muffe lucht veroorzaken. Delicate houten voorwerpen raken onherstelbaar beschadigd bij een hoge vochtigheidsgraad

Vochtigheid meten met vochtmeters / hygrometers

In het voorkomen en oplossen van deze vocht-gerelateerde gevolgen is het in de eerste plaats belangrijk te weten wat de vochtigheid in uw vertrek daadwerkelijk is. De vochtigheid in de lucht of materialen wordt gemeten met een vochtmeter - ook wel hygrometer genoemd. Deze vochtmeters / hygrometers bestaan reeds sinds enkele eeuwen. De eerste praktische variant werd uitgevonden in 1783 en baseert zijn werking op een paardenhaar. De lengte van het haar is namelijk variabel aan de luchtvochtigheid en is zo eeuwenlang een goede indicator geweest voor de relatieve vochtigheid.

Tegenwoordig zijn de meeste vochtmeters echter digitaal. Meestal is ook een luchtontvochtiger voorzien van een hygrostaat. Een hygrostaat is een hygrometer die de vochtigheid in de lucht meet en de ontvochtiger automatisch aan- of uitzet. Met een ingebouwde hygrostaat in de ontvochtiger wordt de luchtvochtigheid automatisch op een ideaal niveau gehouden met een minimaal energieverbruik.

Luchtontvochtigers voor woonkamer, slaapkamer, badkamer, kelder, garage, opslag, kantoor, zwembad, industrie

Ontvochtigers bewijzen hun nut op alle plaatsen waar drogere lucht gewenst is. Ze worden geplaatst in kleine opslagruimtes, garages, kelders, badkamers en zwembaden. Maar ook in slaapkamers en kantoorruimtes kunnen ze een onaangenaam niveau van luchtvochtigheid vermijden. FRAL biedt u een uitgebreid assortiment luchtontvochtigers voor elk budget!

Zie ook

Ontvochtigers zijn ook een onmisbaar instrument bij vele productieprocessen in de industrie. Ook in magazijnen, grote opslagruimten en zwembaden zorgen krachtige ontvochtigers voor snelle verlaging van de vochtigheid. Voor meer informatie zie onze zware luchtontvochtigers.

Onze zwembadontvochtigers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl