Home De werking van een luchtontvochtiger
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

De werking van een luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers, waarom?

Overdadig vocht wordt vaak veroorzaakt door condensvorming. Dit is meestal het gevolg van onvoldoende ventilatie. Hierdoor ontstaan: een slechte atmosfeer, muffe geuren, schade aan meubels, schade aan gebouwen en goederen, gezondheidsklachten etcetera. Een te hoge luchtvochtigheid is zeer hinderlijk voor mensen met astma en met allergische aandoeningen.

Gedurende onze dagelijkse bezigheden in huis produceert een gezin gemiddeld 11,5 liter aan vocht. Indien het vocht niet uit huis kan ontsnappen zal het zich in huis gaan verzamelen. Het vocht zoekt zich een weg naar de koudste plaats in huis. Op deze plaats ontstaan vervolgens de problemen.

Het is daarom van groot belang het vochtgehalte tussen ca. 40 en 60% R.V. (Relatieve Vochtigheid) te houden. Met een luchtontvochtiger kunt u dat eenvoudig realiseren.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Principewerking

De vochtige lucht wordt door een filter aangezogen. Op dit filter blijven vuil en stofdeeltjes achter. Vervolgens wordt de gezuiverde, vochtige lucht door de verdamper gevoerd. In deze verdamper wordt de lucht ca. 9-16°C afgekoeld. Hierdoor zal het vocht uit de lucht condenseren. De vochtdeeltjes zetten zich af op het koude oppervlakte van de verdamper. Onder de verdamper vangt de lekbak deze vochtdruppeltjes op. Vervolgens wordt het vocht afgevoerd naar het condensreservoir of via een permanente aansluiting naar een afvoerleiding. De gedroogde lucht vervolgd zijn weg door de condensor alwaar de lucht tot kamertemperatuur wordt opgewarmd. Dit proces vindt plaats doordat de lucht warmte opneemt uit het koelmiddel van de ontvochtiger. Tenslotte komt de gedroogde lucht weer in de ruimte terug waar de ontvochtiger staat opgesteld.

Hygrostaat

Om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken, wordt een humidistaat (vochtsensor) toegepast. Deze sensor controleert de luchtvochtigheid van de aangezogen lucht. Indien de gemeten luchtvochtigheid te hoog is, zal de koelcompressor in werking treden om de lucht af te koelen. De ontvochtiging wordt gestart. De compressor slaat af zodra de gewenste luchtvochtigheid bereikt is. Op deze wijze wordt de gewenste vochtigheidsgraad in stand gehouden. Het koelsysteem van een ontvochtiger is dus in feite gelijk als bij een airconditioner, zij het dat er geen warmte wordt afgevoerd en de ruimtetemperatuur dus constant zal blijven.

Anti vorst beveiliging

Door de afkoeling van de lucht in het apparaat kan er bij ruimte temperaturen lager dan ca. 16°C ijsafzetting op de verdamper plaatsvinden. Dit kan ernstige schade aan de ontvochtiger toebrengen. Een antivorstbeveiliging, of ontdooifunctie, is daarom zeer belangrijk om deze schade te voorkomen. Een goede ontvochtiger die is voorzien van een ontdooifunctie kan daarom gedurende ieder jaargetijde worden gebruikt. Alle Fral luchtontvochtigers zijn standaard voorzien van een automatisch programma tegen bevriezing.

Toepassing in koude ruimtes

In ruimtes zoals kelders kan de temperatuur lager dan 7°C zijn. Om toch een goede ontvochtiging te verkrijgen adviseren wij ontvochtigers met een zogenaamde 'Heet Gas Module', zoals bijvoorbeeld Fral Comfort 32 (HOTGAS).

Toepassingen en voordelen van luchtontvochtigers

  • Kelders: voorkomen van schimmelvorming en muffe geuren in extreem vochtige ruimten, tenzij de vochtproblemen van structurele aard zijn (bijv. doordringend grondwater).
  • Wasruimtes: de binnenlucht ontdoen van vocht waardoor wasgoed sneller droogt.
  • Badkamers: voorkomen van vochtproblemen door stoom dat ontstaat bij het nemen van een douche of bad.
  • Keukens: voorkomen van condensvorming en onaangename geuren.
  • Woningen, boten en caravans: voorkomen van vochtschade aan meubilair, wanden, behang, vloeren, vloerbedekking, elektronische apparatuur en instrumenten.
  • Musea, bibliotheken en archieven: de luchtvochtigheid op een constant niveau houden waardoor aantasting van documenten wordt voorkomen.
  • Computerruimtes: kortsluiting voorkomen in kostbare apparatuur.

Fral levert kleine luchtontvochtigers voor particulieren, zwembadontvochtigers, professionele ontvochtigers / bouwdrogers en industriële ontvochtigers voor grote ruimtes.

Zie ook

Onze zwembadontvochtigers:

Onze professionele ontvochtigers / bouwdrogers:

Onze industriële ontvochtigers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Fral, gewoon top”
Dhr. Vermegen
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl