Home Luchtontvochtigers voor muziekinstrumenten
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Luchtontvochtigers voor muziekinstrumenten

Goede luchtvochtigheid

Ook voor muziekinstrumenten geldt, de luchtvochtigheid in het binnenklimaat mag niet te hoog zijn. Een constante luchtvochtigheid van +/ 50% is aan te bevelen. Met name piano's, vleugels, orgels, gitaren, harpen en strijkinstrumenten zoals violen en cello's zijn gevoelig voor een te hoge (én te lage) vochtigheidsgraad. De instrumenten raken ontstemd en de speeleigenschappen veranderen wezenlijk. Een hoge luchtvochtigheid laat houten materialen uitzetten waardoor de klankkleur niet hetzelfde blijft. Indien muziekinstrumenten gedurende een te lange periode worden blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid kan bovendien corrosie van metalen onderdelen optreden.

Luchtvochtigheid verlagen met een luchtontvochtiger

Fluctuaties in luchtvochtigheid veroorzaken schade aan muziekinstrumenten die van hout vervaardigd zijn. Bij een sterk wisselende luchtvochtigheid kan het hout en de verbindingen beschadigd raken door uitzetten en krimpen. Ook om deze reden is een evenwichtige luchtvochtigheid belangrijk. Vanwege het feit dat de luchtvochtigheid in een ruimte mede afhankelijk is van de temperatuur, dient ook de binnentemperatuur zo constant mogelijk te zijn. Pas dan is er sprake van een optimaal binnenklimaat voor muziekinstrumenten. Om dit te bewerkstelligen kan het zijn dat in een groot deel van het jaar een luchtontvochtiger nodig is om de luchtvochtigheid te verlagen en dat gedurende de wintermaanden een luchtbevochtiger de luchtvochtigheid juist moet verhogen. Welk apparaat ook nodig is, een hygrostaat zorgt ervoor dat het binnenklimaat niet te droog of te vochtig wordt.

mobiele luchtontvochtiger

Een mobiele luchtontvochtiger van Fral laat de luchtvochtigheid in de omgeving van een piano, vleugel, orgel of ander muziekinstrument niet te hoog oplopen. Een Fral ontvochtiger zorgt dat in een oefenruimte, studio, winkel, werkplaats of showroom de optimale luchtvochtigheid voor muziekinstrumenten behouden blijft.

Zie ook

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl