Home Optrekkend vocht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht dus vochtproblemen

Eén van de meest lastige vochtproblemen is optrekkend vocht. Effectieve vochtbestrijding vraagt om een grondige aanpak van dit opstijgend vocht. Optrekkend vocht is het water dat vanuit de bodem of vanuit een vochtige kelder of vochtige kruipruimte in de muur trekt. Door de zuigende werking absorberen de stenen van de muur het vocht, dit is de capillaire werking. Het vochtprobleem breidt alsmaar uit omdat voortdurend water in de muur optrekt. Uiteindelijk worden de stenen poreus en ontstaat er blijvende vochtschade.

Vochtschade aan vloeren en muren

Optrekkend vocht kan via de fundering in muren en vloeren trekken. Bij een hoge grondwaterstand of bebouwing op een vochtige bodem, zal het water de constructie van de woning versneld aantasten wanneer deze onvoldoende beschermd is tegen vocht. Vloeren en muren die aan het water worden blootgesteld, raken verzwakt en beschadigd. Niet alleen directe vochtschade is het gevolg, maar ook treedt energieverlies op doordat de isolatiewaarde van muren afneemt.

Kil binnenklimaat door optrekkend vocht

Door optrekkend vocht in huis wordt het binnenklimaat kil en bedompt. Het vocht in de muren veroorzaakt een hoge vochtigheidsgraad in huis en de binnentemperatuur daalt. Wanneer het vochtprobleem lang blijft bestaan, wordt de woning ongezond. In de vochtige woning gaan schimmels groeien en komt de goede luchtkwaliteit in gevaar. Bij aanhoudende vochtproblemen zal er zelfs sprake zijn van waardevermindering van de woning.

Schimmels en vochtplekken op muren door optrekkend vocht

Het opstijgend vocht veroorzaakt in ernstige mate schade aan de muren. Vooral de afwerking van binnenmuren heeft zwaar te lijden door optrekkend vocht. Schimmels op muren en vochtplekken zijn de eerste signalen van vocht in de muur. Indien de muur vochtig blijft, laat behang en stucwerk los. Ook zoutuitslag op buitenmuren is een teken van vochtproblemen in de muur.

Optrekkend vocht verhelpen

Een veelgebruikte methode om optrekkend vocht in de muur te verhelpen is het aanbrengen van injecties. Gespecialiseerde bedrijven injecteren de muren met vochtwerende middelen om de capillaire werking te stoppen. Door het injecteren van gevels wordt een vochtbarrière aangebracht zodat het water niet langer in de muur kan optrekken.

Vloeren en muren drogen: luchtvochtigheid verlagen

Houten vloerbalken en houten vloerdelen, vloeren van beton, gemetselde muren, het is belangrijk dat vloeren en muren snel drogen. De inwerking van vocht moet op tijd gestopt worden om reparatiekosten in de hand te houden. Een luchtontvochtiger verwijdert voortdurend vocht uit het binnenklimaat waardoor bouwmaterialen snel drogen. Bij een lagere luchtvochtigheid krijgen schimmels bovendien geen kans te groeien en blijft het binnenklimaat gezond en fris.

Zie ook

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Fral, gewoon top”
Dhr. Vermegen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl