Home Relatieve luchtvochtigheid
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Relatieve luchtvochtigheid

Zonder vocht geen leven, maar te veel vocht kan schadelijk zijn

Relatieve vochtigheid binnen en buiten

De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel procent waterdamp in de lucht aanwezig is, ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp dat de lucht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk.

Buitenshuis kan de relatieve luchtvochtigheid enorm snel stijgen of dalen. De R.V. kan buiten variëren van lager dan 20% tot zelfs 100%. Bij een vochtigheid van 100% is er sprake van mist, dauw of rijp.
Binnenshuis kan de luchtvochtigheid zelfs op verschillende plaatsen in één ruimte behoorlijk afwijken.

In de wintermaanden kan in het midden van een ruimte het percentage vocht in de lucht behoorlijk veel lager zijn dan bij de ramen. De reden hiervoor is dat koude lucht veel minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht.

Omdat in de omgeving van ramen de ruimtetemperatuur in de winter vaak lager is, kan in dit soort situaties condensvorming op de ramen worden gevormd. De condensvorming kan behoorlijk veel vochtproblemen veroorzaken. Als het vocht op wanden en muren neerslaat kan vochtschade doorgaans niet worden voorkomen. Het gebruik van een luchtontvochtiger voorkomt schade aan plafonds, wanden en houtwerk.

Relatieve vochtigheid meten met hygrometers

De luchtvochtigheid is te meten met een hygrometer. Deze vochtmeters zijn verkrijgbaar in diverse varianten, zowel digitaal als analoog.

Al vele tientallen jaren bestaan er hygometers waarvan het meetmechanisme bestaat uit een paardenhaar. Bij een hoge luchtvochtigheid heeft deze paardenhaar als eigenschap te krimpen. Deze krimping is gekoppeld aan de wijzer van de vochtmeter. Volgens deze werking kan een exacte waarde van de luchtvochtigheid worden afgelezen. De lengte van de haar is een maat voor luchtvochtigheid. Tevens zijn er zeer veel verschillende digitale hygrometers beschikbaar. Dit type hygrometer is voorzien van een zeer gevoelige elektronische sensor.

Luchtvochtigheid regelen

Meestal is een electronische vochtsensor reeds ingebouwd in de diverse luchtontvochtigers die gebruikt worden om de inpandige vochthuishouding te reguleren. Men noemt dit een ingebouwde hygrostaat in de luchtontvochtiger. De gebruiker van een luchtontvochtiger (en luchtbevochtiger) kan deze ingebouwde vochtmeter naar wens instellen. De ontvochtiger schakelt aan indien het vochtgehalte in de ruimte hoger is dan de gewenste ingestelde luchtvochtigheid. Als de ingestelde luchtvochtigheid bereikt is, schakelt de ontvochtiger zichzelf uit.

Luchtvochtigheid te hoog

Een ruimte met een te hoge luchtvochtigheid wordt als onaangenaam ervaren. Voor iedereen zijn begrippen als drukkend, kil, guur en waterkoud zeer herkenbaar voor dergelijke ruimten. Iedereen kan zelf zeer eenvoudig de luchtvochtigheid aflezen op de hygrometer. Het koude, kille gevoel wordt direct verklaard door het aflezen van de hygrometer. Indien de ruimte structureel te vochtig is, wordt het gebruik van een luchtontvochtiger sterk geadviseerd.

Bij een te hoge vochtigheid kan de mens moeilijk zijn vocht kwijt. Dit vocht blijft in druppels op de huid aanwezig, en verdampt nauwelijks. Een ruimte met een hoge luchtvochtigheid wordt als drukkend, warm en benauwd ervaren. Indien de hygrometer een lage vochtwaarde aangeeft en als tegelijkertijd de temperatuur in de ruimte toch hoog is, wordt de aanwezige warmte als veel minder belastend ervaren.

Grofweg kan gesteld worden dat een structurele luchtvochtigheid boven 60% slecht is voor de gezondheid. Tevens ontstaat bij deze hoge luchtvochtigheden schade aan het interieur of aan het aanwezige meubilair.

Ons klimaat heeft vaak een zuidelijke of westelijke aanvoer van lucht. Deze luchtstroom is vaak aanzienlijk vochtiger. Lucht afkomstig uit warme zuidelijke gebieden heeft altijd een behoorlijk hogere luchtvochtigheid. In tropische gebieden is de relatieve luchtvochtigheid nagenoeg altijd tussen de 70 en 95%. Binnenshuis in een badkamer bijvoorbeeld, is ook vaak sprake van dergelijke structurele hoge waarden.

Oplossingen in de vorm van enkel ventileren zijn vaak niet afdoende. Als de hygrometer constant een hogere luchtvochtigheid aangeeft dan de toelaatbare vochtigheid, kan zeer eenvoudig een luchtontvochtiger worden gebruikt. Als deze ontvochtiger uitgerust is met een hygrostaat zal de luchtdroger enkel geactiveerd zijn als de luchtvochtigheid hoger is dan ingestelde gewenste waarde.

Luchtontvochtigers kunnen toegepast worden op plekken waar drogere lucht gewenst is. Behalve badkamers, kelders, garages en overige opslagruimten zijn er tal van andere vertrekken denkbaar waar dergelijke apparaten gewenst zijn. Ook in slaap-, woonkamers en kantoorruimtes is een te hoge luchtvochtigheid zeer hinderlijk. Ook bij veel productieprocessen in de industrie zijn luchtdrogers onmisbaar.

Ontdek met een hygrometer of uw woning, kantoor of andere werkomgeving te vochtig is. Houdt het teveel aan vocht buiten de deur!

Zie ook

Onze zwembadontvochtigers:

Onze industriële luchtontvochtigers:

Onze bouwdrogers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Telefonisch zeer goed advies gekregen. Dank!”
Peter
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl