Home Vocht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Vocht

Vocht en luchtvochtigheid

Een evenwichtig binnenklimaat is van groot belang voor zowel de gezondheid als de kwaliteit van uw persoonlijke bezittingen. Elke verstoring van dit evenwicht kan ernstige gevolgen hebben. De luchtvochtigheid, een indicator voor de hoeveelheid waterdamp in de lucht, verdient hierbij bijzondere aandacht.

Tot op de dag van vandaag hebben we in België en Nederland abnormaal veel last van een hoge luchtvochtigheid. Dit mede door het vochtige weer van de afgelopen periode. Daarnaast zijn er naast de weersomstandigheden nog vele andere bronnen die de hoeveelheid vocht in huis verder doen stijgen. Enkel door het huis te bewonen wordt het in huis vaak al té vochtig. Schoonmaken, koken en wassen brengen samen 10 tot 20 liter vocht in de lucht. Verder verspreidt een volwassene ruim 1 liter zweet per dag binnenskamers tijdens slechts een rustige activiteit zoals TV-kijken.

Gevolgen van te veel vocht in huis

Deze verhoogde luchtvochtigheid in onze leefomgeving blijft niet zonder gevolgen. Wanneer de hoeveelheid vocht in de lucht te hoog wordt, condenseert namelijk de waterdamp in de lucht en is er sprake van een vochtprobleem. Het vocht accumuleert zich en wordt zo een broeihaard voor ongewenste 'gasten' zoals schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Niet alleen reumapatiënten ondervinden hiervan ernstige gezondheidsklachten, ook de gezondheid van andere gezinsleden kunnen te lijden hebben onder te veel vocht in huis.

Een te hoge luchtvochtigheid kan ook aanzienlijke schade veroorzaken aan plafonds en muren. Het vocht veroorzaakt onder andere vorming van schimmels en soms zelfs zwammen. Schimmelgroei start vaak ongemerkt, maar kan de hoeveelheid schimmels in huis kan explosief toenemen. Een ander maar minder bekend slachtoffer van teveel vocht binnenshuis zijn uw houten materialen en inboedel zoals vloeren, meubelen, wanden en trappen. Tenslotte doet een teveel aan vocht in de lucht ook de temperatuur in de woning dalen en verspreidt het een muffe en bedompte geur.

Wat is de ideale hoeveelheid vocht in de lucht?

De ideale luchtvochtigheid ligt rond 50 tot 55%, boven 60% ontstaan vochtproblemen als schimmels, condens, en aantasting van houten voorwerpen. Ook een te lage hoeveelheid vocht vormt een probleem. Een lage luchtvochtigheid zorgt namelijk voor uitdroging van slijmvliezen en verhoging van de stofdeeltjes in de lucht.

Laat uw gezondheid noch uw woning, kantoor, zwembad of bedrijf uit balans brengen en kies voor een stabiel en evenwichtig klimaat. Zorg voor een optimale luchtvochtigheid met behulp van een goede luchtontvochtiger. De juiste luchtontvochtiger kopen? Bekijk ons uitgebreid assortiment ontvochtigers/luchtdrogers!

Zie ook

Onze zwembadontvochtigers:

Onze industriële luchtontvochtigers:

Onze bouwdrogers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Snel bestellen en zeer snel geleverd!”
Irma
“Prachtig product en perfecte service!”
Dennis
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl