Home Wat zijn vochtproblemen en wat zijn de gevolgen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl

Wat zijn vochtproblemen en wat zijn de gevolgen

Een vochtprobleem, wat te doen?

Vochtplekken ontstaan doordat constant te veel vocht in huis aanwezig is. Dit is vaak zichtbaar achter meubelen die tegen een muur staan. Zelfs achter gordijnen kunnen vlekken ontstaan. Soms kan door intensief ventileren van een ruimte enige overlast worden beperkt. Het vocht zal echter vaak bestreden dienen te worden met hulpmiddelen.

Het meest bekende en meest effectieve hulpmiddel bij vochtbestrijding is een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger brengt de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte, en in een kort tijdsbestek, aanzienlijk naar beneden. Het teveel aan vocht dat in wanden, muren, meubelen en houten vloeren is getrokken, zal opnieuw worden opgenomen door de lucht in de ruimte. Als het ware ontstaat een soort van osmotische werking. Dit overschot aan vocht wordt vervolgens door de ontvochtiger aan de lucht onttrokken. Na verloop van tijd wordt in de ruimte een vochtbalans bereikt waardoor het vochtgehalte van muren en vloeren weer op normaal niveau is gekomen

Hoge luchtvochtigheid en gezondheid

Het hebben van een vochtprobleem in huis oogt vaak onschuldig. Een te vochtig binnenklimaat kan de gezondheid toch behoorlijk aantasten. Het is algmeen bekend dat mensen met bijvoorbeeld reumatische aandoeningen aanzienlijk meer klachten hebben als de luchtvochtigheid in een leefruimte veel te hoog is. Een teveel aan vocht in de lucht kan leiden tot ernstige aandoeningen van de ademhalingswegen. Astma, astmatische bronchitus, chronische bronchitus en neusverkoudheid zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. Vocht bevordert de ontwikkeling van schimmels; bacteriën en huismijt.

Vochtproblemen in huis

De meest bekende verschijnselen van vochtproblemen zijn: condensvorming op ramen, loslatend behang, ongedierte, schimmels in de lucht, schimmelvlekken op plafonds en wanden, aangetast stucwerk, enzovoort. Een vochtige ruimte is een ideale plek voor ongedierte zoals zilvervisjes en pissebedden.

In kelders ontstaan doorgaans veel vochtproblemen. Problemen ten gevolge van vocht kunnen hier ontstaan door een constante waterdruk die voegen en/of stenen aantast. Vaak ontstaan scheuren in de kelderwanden door het (zware) verkeer dat door de straat rijdt. Ook in een volledig nieuwe kelderruimte kunnen vochtproblemen ontstaan door een slechte, of te dunne naad tussen de vloer en de wanden.

Ook kruipruimtes hebben vaak een veel te hoge luchtvochtigheid. De belangrijkste oorzaak hiervoor is een constante hoge grondwaterstand in veel gebieden. Op den duur kan dit de fundering aantasten. Rottende vloerbalken zijn het gevolg.

Het is altijd zeer essentieel dat de verschillende wanden en buitenmuren als het ware kunnen 'ademen'. In veel huizen en bedrijfsgebouwen komen vochtproblemen in toenemende mate voor door de steeds hogere bouweisen met betrekking tot isolatiewaardes. In dergelijke woningen en gebouwen onstaat vaak een muffe lucht. Naast de onprettige en niet gewenste geur, voelt een te vochtige ruimte ronduit benauwd aan.

Een andere veel voorkomende oorzaak voor een te hoge luchtvochtigheid is de slechte kwaliteit latex waarmee wanden zijn behandeld. Vooral zogenaamde vinyl-latex kan op den duur zorgen voor een vochtproblemen.

Vochtproblemen bestrijden

Vochtbestrijding kan op diverse manieren worden gerealiseerd. De meest succesvolle en eenvoudige methode is het gebruik van een luchtontvochtiger. Bouwtechnische aanpassingen kunnen vaak worden voorkomen door het gebruik van een luchtontvochtiger. Deze luchtdrogers zijn leverbaar met diverse ontvochtigingscapaciteiten en voor zeer uiteenlopende toepassingen. Uiteenlopende voorbeelden zijn: droging van stucwerk bij nieuwbouw of verbouwingen en het snel verkrijgen van drogere lucht in een spoelruimte. Elke ontvochtiger heeft zijn specifieke kenmerken.

Geef vocht niet de kans om schade te veroorzaken. Voorzie een actieve vochtbestrijding! U doet er goed aan het risico van inpandig vocht serieus te nemen. Het is zaak vochtproblemen tijdig te herkennen en te bestrijden.

Zie ook

Onze wandmodel luchtontvochtigers:

Onze bouwdrogers:

Fral: Right Humidity On Demand

Met meer dan 25 jaar historie is Fral vandaag de dag een industriële leider in de wereld op het gebied van drogen, ontvochtigen en koelen.
“Professioneel en betrouwbaar”
Dhr. Meusen
“Fral, gewoon top”
Dhr. Vermegen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@fral.nl